August 05, 2011

Sapa Main Mercun Lagi ?

Assalamualaikum.
Ya habibi ya maulana . Cabut gigi guna spanar . (baca dalam nada sehabis baik tulus mulus lagi kudus).


Lima hari dah kan puasa ? Haa, sapa dah tinggai ? ayott ayott.
Maih sini gua nak pulas telinga. Yieee.
Kalau pompuan , bulan pernama merindu tengah mengambang tu takpa lah kan ?
Yang laki ni jangan nak ABC sangat okeh ? Cendoi pun belom tentu dapat . Kihkihh.




Sapa pi terawih angkat kening cepat !
Nak kira , 1 2 3 , emmm 4 .. 5 6 .. bla bla blaaa.
Tok aku kata , orang ni kadang berpusu2 pi semayang terawih ,
Tapi yg fardhu tu yg kena buat , bukan tinggai fardhu then pi semayang yang sunat tu tak tinggai langsung.
Aku pun , hew heww. senyum dalam hati la sat.


Kalau zaman kecik2 dulu , best ja rasa.
Sapa yang tak main bunga api ngan mercun masa kecik2 dulu?
Aku rasa semua main kot.
Cuma ada la jiran aku dulu nih, dy tak suka orang main mercun.
Satgi mula la dy bebai2. Hahaha.
Dahtu, anak dy main bunga api ja. Dah laa laki.
Oops, aku TER mengumpat ka ? =.="


Dulu dulu,


Dalam pukul 9 malam tu gedik meghela la nak keluaq main ngan jiran2 sebelah.
Main bunga api la, mercun la.
Aku benci btoi main bunga api, asap penuh tambah2 yg jenis bunga api warna punya. Serabut betoi.


Taktau la anak sapa ni. Aku cari kat Pakcik Google ja.
Adik, adik masuk blog kak. Ngahaa, macamla femes blog ni. Puihh.



Okeh aku bukan nak meng-GALAK-an budak2 kecik ni nak main mercun okeh,
Aku just nak kongsi apa yg aku main zaman kanak2 Ribena dulu jea.
( La ni tak main dah kot :P )


Tambah2 yg tak pro langsung nak main tu.
Putuih segala yang duk ada pun nak nyesai tak guna dah. Padan muka ;)



Antaranya yg aku suka main dulu ngan kawan2 :



1. Mercun mancis


Aku tak tau kenapa aku suka ngan benda alah yg satu ni.
Org utara panggil mercun guruih.



2. Mercun Teloq Naga


Prong prong prong prang prangg pranggg .
Dah rasa macam Chinese New Year dah =.="



3. Mercun Roket


Fiuuuuuuuuuu. Puppp.
( Sound effect laa sangat kan? Hahaha )



4.  Mercun Bola



Mercun yg berbunyi kuat jugak la. Pernah try berapa kali ja benda ni. Aku cuak sebab bila cucuh dy macam laju ja api tu. Kang meletop kat tangan aku, padan lah muko eden.
Tak sanggup nok. Huahuaa ~



5. Mercun Papan



Tak pernah main pun. Saja yoyo oww beli. Sampai sekarang aku simpan lagi. Saja la. Nak buat rumah aku jadi muzium.



6. Mercun Pop


Aku syorkan semua orang main yg nih dah la. Mercun paling TAK BAHAYA iaitu mercun bawang aka Mercun Pop. Ngahahaaa. Aku suka ambik benda ni tuju kat kaki orang :P

.
.
.

Nah ambik tengok video yang aku suka bila dengaq nih .
Qenggah gelak ja aku dengaq nya pun adoi ~

 


Okebaibai .

10 comments:

Izzati Nazifa said...

hahahaha cheq dlu hantu bunga api. pantang masuk bulan posa, tereyak nak beli. bila dh tua mcm nih, jd takot. haha lily, simpan mercun papan u elok2. tnjuk kat cucu piut nt. :)

Lily Suhaili said...

@Izzati Nazifa. huahuaa.
tgk2 tinggai karbait ja bila sampai kat cucu . HAHAHAA

pepol said...

rindu nk maen mercun roket,hehehe

Lily Suhaili said...

@Pepol , jum lawan tuju mercun jum. hahaha

ainaa kz said...

oih~ aku gila addicted dgn Ust ni. Sumpah best lawak interesting!! ngahaha~ Nway, aku rasa mercun yg hat letop putus jari semua jenis yg direka sndri. kan? kan?

Lily Suhaili said...

@Ainaa kz, Lawak yg boleh buat gelak mcam ngan apa lg~ haihh :P

emm, maybe. dh tak pandai nak buat kan, pastu buat, meletop la. hahaa

Izzati Nazifa said...

hahaha. for sure yg tu. tkplh. blog ni jd tatapan yg nek dia ad muzium mercun

Lily Suhaili said...

@Izzati Nazifa, HAHAHAHA..maknakata kena kumpoi lg la kot :P

C i k P u t i h K e b a b o m ! said...

waktu kecik2 suka main mercun..waktu besaq main bom ! kehkehkeh :P

Lily Suhaili said...

@Cik Putih, haipp2. nama pun dah kebabom dah tu ! heheee :P